Jaký má a bude mít dopad zvýšení úrokových sazeb ČNB?


14.12.2022

Michaela Studnička Skálová Dis.

Česká národní banka v létě zvýšila základní úrokovou sazbu na rovných 7 procent, je tedy nejvyšší od roku 1999. Jak toto očekávané navýšení ovlivní cenu peněz a úrokových sazeb na hypoteční úvěry? A jak je pocítí lidé, kteří už hypotéku mají?

Vyšší úroková sazba = dražší peníze

Letní navyšování úrokových sazeb nebylo velkým překvapením. ČNB se tímto způsobem dlouhodobě snaží o dosažení cenové stability a poražení inflace. I když se od léta základní úroková sazba nezvýšila a teď už bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok se dal v červnu slyšet, že další razantní zvýšení není v plánu, současná situace je náročná nejen pro lidi, kteří plánovali vlastní bydlení, ale i pro ty, kteří hypotéku už několik měsíců nebo let splácejí. Nové vedení ČNB sice nepřistoupilo k dalšímu zvyšování, a to zejména kvůli zlehka klesající inflaci, to ale rozhodně neznamená, že by se situace měla brzy otočit směrem k lepšímu.

Málokdo si navíc uvědomuje, že nejde jen o ceny bydlení. Inflace a úrokové sazby jsou totiž klíčovým prvkem ekonomiky. Zvýšení úrokových sazeb nepřímo ovlivňuje i ceny zboží a služeb. Lidé si za méně výhodných podmínek půjčují mnohem méně peněz. A méně peněz v oběhu znamená, že lidé méně utrácejí. Podniky se potýkají s poklesem zájmu a zdražují. A vyšší ceny mají samozřejmě negativní dopad na domácnosti a jednotlivce, kteří se již nyní potýkají s vysokým zadlužením a stagnujícími mzdami. Ať už mají hypotéku, vlastní bydlení nebo nájem, kvůli narůstajícím cenám si museli utáhnout opasky téměř všichni.

K čemu to je?

Podle popisu výše se může zdát, že má zvyšování úrokové sazby samá negativa. Jeho primárním cílem je ale snižování inflace… a tento proces bohužel trochu bolí. Zahrnuje dražší splátky, přísnější podmínky pro získání úvěrů, pokles spotřeby domácností a omezení investic firem. To má za následek jak omezení vývozu, tak pokles zaměstnanosti, a hlavně růstu mezd, nakonec ale i pokles inflace.

Hypotéka se stává luxusem

Zatímco ještě před pár lety bylo běžné vzít si hypoteční úvěr se sazbou 1,8 procent, dnes jsou hypotéky nejdražší za posledních 20 let a úrokové sazby se pohybují kolem 6 procent. Jejich získání je navíc obtížnější – bance zaplatíte mnohem více peněz než při třetinové úrokové sazbě, musíte proto být bonitnější.

Co dělat, když na hypotéku nedosáhnete? Nejčastějším řešením je:

  • bydlení v nájmu a šetření
  • nebo investování peněz, abyste si v budoucnu vlastní bydlení mohli dovolit.

Pokud jste si stihli vzít hypotéku za výhodnějších podmínek, máte štěstí, ale zdražování hypoték se může dotknout i vás. Pravděpodobně jste si totiž při sjednání hypotéky domluvili kromě doby splácení i fixaci na pět, osm nebo deset let. A ta jednou skončí. Potom se budete muset přizpůsobit nabídce bank a přistoupit na nejvýhodnější podmínky, které se ale v současnosti ani zdaleka nevyrovnají těm, se kterými jste do hypotéky šli. Řešením může být další fixační období na kratší dobu s nadějí, že úrokové sazby do budoucna zase klesnou. Tak jako tak ale budete muset překlenout období, kdy splátka vaší hypotéky naroste i na trojnásobek původní částky.

Podle výhledů ČNB se navíc nezdá, že by se v blízké době měla situace razantně měnit. Je to otázka spíše let než měsíců. A co dělat do té doby? Budovat si finanční polštář, neutrácet neuváženě a případně i začít přemýšlet o alternativách k vlastnímu bydlení.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

26.04.2024

Jaroslava Nekolová

Proč je důležité mít svého finančního poradce

Moje negativní emoce jsou na levelu milion. Dostala se ke mně smlouva půjčky jedné klientky a já jsem plná emocí a nepochopení. Možná jsem opravdu odlišná, svázána s…

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

Naši partneři