Pojištění domu v roce 2023 - zrekonstruujte i svoje pojistky


22.03.2023

Olga Jeníková

Vlastníte nový nebo rozestavěný dům, případně jste majitelem staršího domu, na kterém v posledních letech proběhly značné úpravy a rekonstrukce? Potom byste neměli zapomínat na aktualizaci či refinancování pojistky. Pojištění domu je důležité pro zabezpečení vašeho majetku a ochranu proti nečekaným událostem, jako jsou požáry, přírodní katastrofy nebo krádeže. V roce 2023 je doporučené mít sjednané pojištění domu s dostatečným pokrytím vašich potřeb.

Věděli jste, že více než polovina domů v České republice je pojištěná špatně? Pokud máte pojistku uzavřenou před rokem 2022, možná do této poloviny patříte i vy aniž byste o tom navíc věděli. Pojištěnci často nevědí, že je jejich povinností zaktualizovat pojistku a upravit pojistné částky tak, aby kopírovaly současné ceny materiálů a práce odvedené na domě, navíc by měla zohledňovat inflaci. Upravení pojistky ale nemusí automaticky znamenat její zdražení o tisíce korun a není proto potřeba se tohoto kroku nijak obávat. Naopak její aktualizací můžete ušetřit až statisíce v případě nečekané události, při které by vám zastaralá pojistka nemusela pokrýt veškeré škody, a bylo by to jen vaší chybou.

Od uzavření původní pojistky na vašem domě budete zároveň možná mile překvapeni, až zjistíte, že se nabídka možností velice kvalitních a srozumitelných druhů pojištění na trhu značně rozšířila. Po změně či aktualizaci pojistky vám navíc pojišťovna ve většině případů poskytne zdarma užitečné asistenční služby, jako jsou oprava nebo výměna spotřebičů, odemčení bytu, deratizace, případně telefonické asistenční služby IT specialisty nebo právníka.

Před uzavřením pojistné smlouvy také nezapomeňte nikdy zkontrolovat, zda před sjednáním pojištění splňujete veškeré podmínky. Například u starých staveb může být vyžadována kontrola stavu domu apod. Zároveň se ujistěte, že vybrané pojištění odpovídá vašim požadavkům a je pro váš konkrétní případ vhodné. Díky včasnému zrevidování dosavadních pojistných smluv pak zajistíte, že vám v případě nečekané události pojišťovna vyplatí částku v plné výši.

Pokud si nejste jisti, jak v aktualizaci pojistné smlouvy postupovat, neváhejte se obrátit na náš tým odborníků. Pomůžeme vám zjistit, jaká je aktuální cena vaší nemovitosti z pohledu pojišťovny a pomůžeme celou pojistku zrevidovat. Pro klienty se správným pojištěním jsme navíc díky naší spolupráci s EUCS schopni zajistit maximální možné plnění pojistného.

Olga Jeníková

finanční poradce pro severočeský kraj


Další články

26.04.2024

Jaroslava Nekolová

Proč je důležité mít svého finančního poradce

Moje negativní emoce jsou na levelu milion. Dostala se ke mně smlouva půjčky jedné klientky a já jsem plná emocí a nepochopení. Možná jsem opravdu odlišná, svázána s…

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

Naši partneři