Proč v dnešní době spolupracovat s kvalifikovaným finančním poradcem


  • Hlavní strana
  • Blog
  • Příspěvek: Proč v dnešní době spolupracovat s kvalifikovaným finančním poradcem

25.10.2022

Michaela Studnička Skálová Dis.

V této proměnlivé době, kdy se spousta jistot ze dne na den mění, nebo dokonce mizí, si mnoho lidí klade otázku, jak co nejlépe hospodařit s penězi, které jim zůstanou po zaplacení nutných výdajů. 

Každý den se objevuje spousta více či méně výhodných produktů a je těžké se mezi nimi zorientovat. I proto se vyplatí spolupracovat s člověkem, který se vyzná nejen v klasických produktech, jako je hypotéka nebo pojištění, ale poradí vám také s investicemi a je po ruce vždy, když potřebujete. O kom je řeč? O kvalifikovaném finančním poradci pro aktivní správu majetku.

Spolehlivý partner, který ví, co potřebujete

Při sjednávání jednotlivých finančních produktů se můžeme setkat s finančními poradci, kterým klient nic neplatí – odměnou je pro něj provize, kterou získá za sjednaný produkt, ať už jde o hypotéku, stavební spoření, pojištění nebo investici. Nevýhodou může být nejen nedostatečná kvalifikace konkrétního poradce, ale i jeho nezájem na nejlepším řešení pro vás. Stačí mu zkrátka prodat.

Tomuto častému nešvaru by mohl předcházet systém placeného poradenství. Specialista, který by se dlouhodobě staral o správu vašeho majetku a investic, sledoval by trendy, což znamená i neustálý přehled o situaci na trzích a včasnou alokaci portfolia v případě propadu, a především by převzal odpovědnost za svoje výsledky. Taková spolupráce je oboustranně výhodná – klient ví, že jsou jeho peníze v těch nejlepších rukách, a finanční poradce má několik stálých klientů, které zná a může se jim plně věnovat.

Výhodné pro obě strany

Placené finanční a investiční poradenství u nás zatím nemá velkou tradici, zdá se však, že právě v tomto konceptu je budoucnost oblasti investic a správy majetku. Finanční situace mnoha klientů je ovlivněná momentální nestabilitou, zdražováním energií a vysokou inflací, nedá se čekat ani nárůst mezd. Spořicí účty i při vysokých úrocích cca 5–6 % stále nepokryjí inflaci, tudíž peníze uložené na těchto účtech ztrácejí hodnotu pomaleji, ale stále ji ztrácejí. A nechat ležet úspory ladem se podobá vyhazování peněz oknem.

Lidé chtějí svoje vydělané peníze chytře investovat, ale neví, komu je svěřit, nemají prostor sledovat akciový trh a hlídat svoje úspory před znehodnocením. Současně hledají někoho, pro koho nebudou jen anonymním člověkem, ale váženým klientem, kterého znají a který zná je a především – komu mohou věřit. Taková forma vztahu se jen těžko vybuduje, pokud se potkáte dvakrát ročně na krátké schůzce, během které si formálně sdělíte novinky týkající se vašeho účtu.

Změnu v podobném duchu vítají i poradci. V době, kdy klienti investují spíše opatrně a konzervativně, je pro ně pravidelná spolupráce se spokojeným zákazníkem zárukou zisku a dobrých referencí pro případné nové klienty. Zároveň jde o závazek k neustálému vzdělávání se, sledování vývoje trhu a odpovědnosti za každé rozhodnutí, které poradce jménem svého klienta udělá.

Zajímá vás, jak začít s investicemi, nebo máte zájem o správu vašeho portfolia? Neváhejte se na nás obrátit.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

26.04.2024

Jaroslava Nekolová

Proč je důležité mít svého finančního poradce

Moje negativní emoce jsou na levelu milion. Dostala se ke mně smlouva půjčky jedné klientky a já jsem plná emocí a nepochopení. Možná jsem opravdu odlišná, svázána s…

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

Naši partneři