Chystáte se začít s investováním? Pozor na podvodníky!


12.05.2022

Michaela Studnička Skálová Dis.

Nejistá doba způsobila zvýšenou poptávku po konzervativních investicích chránících úspory klientů, které by na běžných spořicích účtech vlivem vysoké inflace ztrácely na hodnotě. Příliv nezkušených investorů strachujících se o budoucnost svých úspor však láká podvodníky všeho druhu. Poradíme vám, jak se jim vyhnout.

Výhody i nevýhody investování

Každý zkušený investor ví, že výnos není nikdy stoprocentně jistý – kdyby byl, investoval by každý. Vždy jde o správnou kombinaci nejlepšího produktu pro konkrétního klienta a správného načasování. Přesto existují více či méně spolehlivé oblasti investic.

U těch konzervativnějších investic, tj. například bankovních produktů typu termínované vklady nebo pojištěné vkladové účty je šance na výnos poměrně vysoká, cenou za minimální riziko je však nižší procentuální zisk. Je třeba mít na paměti, že není vhodné mít u jedné instituce uložených více než sto tisíc euro, jak se naposledy ukázalo na příkladu Sberbank.

Investice do drahých kovů jako je například zlato též dává smysl, i když neslouží přímo k navýšení zisků. Zlato totiž nenese výnos, ale je vhodné na krytí inflace, a coby prevence proti znehodnocení majetku.

Riskantnější investice nabízejí větší výdělek za cenu toho, že můžete prodělat. V obou případech ale platí, že vás profesionální finanční nebo investiční poradce seznámí nejen s plusy, ale i možnými minusy dané investice.

Co by vás mělo varovat?

Pokud se setkáte s někým, kdo slibuje jistý výnos v řádech desítek procent v podstatě bez rizika, vezměte nohy na ramena. Podobná garance není možná, místo pohádkového bohatství vám pak s největší pravděpodobností zůstane jen vybílený účet.

V době internetu je dalším varovným znamením čerstvé založení firmy a žádné zmínky ani recenze. Samozřejmě existuje šance, že se jedná o solidní investiční firmu, riziko podvodu je však u neprověřených společností a fyzických osob příliš vysoké, než abyste se stali jedněmi z prvních klientů, jakkoli výhodné se to může zdát.

Je také vhodné prověřit si, jaké fyzické osoby za společnostmi nabízejícími investice stojí, jakou mají historii, zda za sebou nemají nějaké podvodné produkty, nejsou v insolvenci či v exekuci nebo původně nepochází z úplně jiného oboru, než jsou finance a investiční projekty.

Jak najít spolehlivý investiční produkt?

Nejste-li vystudovaný ekonom nebo finanční analytik, vaše investiční plány byste měli konzultovat se specialistou na daný obor. Momentální situace ve finančním sektoru vyžaduje obezřetnost a důkladné prověření každého projektu, do kterého byste se chystali investovat – i s tím vám investiční poradce pomůže. Dokáže zhodnotit jak důvěryhodnost dané společnosti, tak i její vhodnost pro vaše účely, případně najde patřičnou alternativu s podobným výnosem a nižšími riziky. Postará se zkrátka o zhodnocování vašeho majetku a minimalizaci ztrát.

Co dělat, když naletíme podvodníkovi?

Už jste se s pochybnou investiční společností zapletli a nemůžete z ní dostat svoje peníze zpět? Ještě nemusí být všechno ztracené. S případy nekalého jednání podvodných investičních subjektů a poškozování investorů pomáhá například naše nezisková organizace Money Advocate, která podvedeným klientům nabízí možnost konzultací i právní poradenství.

 

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři