Hodnotové investování aneb rentiérem i bez miliónů


25.02.2019

Lukáš Mikulík

O investicích a investování se toho už řeklo a napsalo spoustu. Pravidelně investiční společnosti i menší firmy či jednotlivci publikují reporty o chování trhu, reakce na domácí i světovou ekonomiku, jaký to mělo dopad nebo naopak, jaké to může mít následky. Většina publikovaných informací má ale pro obyčejného člověka – investora velmi nízkou vypovídající hodnotu, a pokud nemá ekonomické vzdělání, tak leckdy i nicneříkající. A přitom většina investorů by chtěla jednoduché investice s vědomím, že se s jejich penězi zachází dobře a relativně bezpečně.

Chci se s vámi podělit o velmi zajímavou, avšak velmi podceňovanou investiční oblast

A to jsou krátkodobé až střednědobé investiční nástroje s pravidelnou výplatou výnosu. Zní to jednoduše a skoro až samozřejmě, ale opak je pravdou. Na trhu potkávám dnes a denně běžné - konvenční produkty, stavební spoření, penzijní spoření, termínované vklady, otevřené podílové fondy a další, ale žádný z těchto instrumentů nenese pravidelný výnos vyplácený přímo na účet klientovi. Naopak velmi zřídka se potkám například s korporátními dluhopisy, a když už, tak se výnos vyplácí až na konci upisované doby spolu s jistinou.

Na druhou stranu existují produkty, které přímo spadají do „mé“ kategorie – hodnotové investice, tzn. Investice, u kterých okamžitě vidím „hodnotu“ ve formě pravidelně vyplácených výnosů nebo zhodnocení a mají určitým způsobem ochráněný vklad. Produkty a nástroje s počátečním vkladem od pár desítek tisíc nebo nižších řádů statisíců korun. Následující nástroje považuji za klíčové, protože nás velmi atraktivně oddělují od konkurenčních finančně poradenských společností, které nabízejí převážně konvenční způsoby investování, případně spoření.

Investice do nemovitostí

Ty nejznámější a nejběžnější hodnotové investice jsou do nemovitostí, které se považují za nejbezpečnější na trhu. Čisté zhodnocení se pohybuje mezi 2 – 5% ročně a jejich největší překážkou je obvykle vyšší pořizovací cena. Mezi hodnotové investice také patří již zmíněné korporátní dluhopisy (řádově mezi 4 – 7%, pro nás relevantní s roční výplatou výnosu), dividendové akcie (řádově 4 - 7% ročně), kde ovšem cena akcie může kolísat. Dále do nich patří různé neveřejné nabídky – systémy, například obchodování na burze či obchodování s pohledávkami, kde se dá při přijetí určitého rizika dosáhnout na 8 - 12% ročně). V neposlední řadě využíváme institut svěřenského fondu, který používáme formou aktivní správy majetku. Klientům umožňujeme vlastnit podíly ziskových firem a pravidelně dosáhnout na navýšení majetku ve výši 9% ročně, neboli 0,75% měsíčně. Svou povahou velmi bezpečné investice s nadstandardním „zhodnocením“ patří jednoznačně k nejvýznamnějšímu produktu z naší nabídky.

Je zde nutné říct, že investovat se opravdu dá již od 25.000 Kč jednorázově a u některých produktů se dá využít i pravidelného navyšování od 1.000 Kč měsíčně. Horní hranice samozřejmě nejsou omezeny. V jednoduchosti, u nás si přijde na své, jak platově průměrná rodina, tak i movitější klienti.

Za posledních téměř 7 let, kdy se intenzivně vzděláváme v oblasti alternativních investic, jsme se dostali do fáze, kdy si velmi úzce vybíráme, s kým budeme spolupracovat. Klademe důraz na formu hodnotového investování a neméně na bezpečnost pro klienta. Zajímáme se o celkovou solventnost a dlouhodobou udržitelnost jednotlivých projektů, a pokud nás majitelé společností nepustí do interních procesů chodu firmy, v čele s lidskými motivy pracovat pro klienta, nechceme se v takových případech podílet na prodeji. I přesto, že v drtivé většině nese riziko za sjednanou investici klient, nechceme zároveň podstupovat reputační riziko ve formě nesprávně zvoleného obchodního partnera. Proto veškeré spolupráce vybíráme tak, jako bychom chtěli investovat vlastní prostředky nebo kapitál firmy, což se velmi často děje.

Pár příkladů z praxe

Pro představu se můžeme podívat na reálné využití hodnotových investic, jak i vám můžou pomoci při financování vlastních cílů a snů. Námi nabízené produkty dosahují 6 – 10% ročně, tzn. průměrná hodnota při 1 milionu zainvestovaného majetku je kolem 7.000 Kč za měsíc. Úplně stejně to pak platí i pro nižší vklady, za 100.000 Kč tak můžete mít svou první pravidelnou rentu ve výši 500 – 800 Kč měsíčně podle povahy investice. Je na každém, zda chcete budovat majetek a jednotlivé výnosy budete reinvestovat nebo jestli si budete užívat nově získaných peněz. Příkladů je mnoho a několik z nich vám tady představím – z osobní praxe:

➤ Mám za klienta studenta VŠ, který díky 150.000 Kč investici, která mu nese něco málo přes 1.100 Kč měsíčně, si financuje svůj koníček. 

➤ Dalším příkladem je rodina (kolem 40 let), kde můžeme počítat s celkovými příjmy kolem 45.000 Kč a kompletními výdaji kolem 35.000 Kč, která je schopná ročně ušetřit a investovat kolem 90.000 Kč (řádově 7.000 - 8.000 Kč měsíčně). Po úvodní investici cca 300.000 Kč, se po pár letech dostala do fáze, kdy celkové přijaté zhodnocení jim financuje každoroční rodinnou dovolenou. Důležitým faktem je, že si plní sen cestovat do exotických destinací a financují ho kompletně z investic.

➤ Podobná situace je i u dalších klientů – seniorů, kteří celý život poctivě spořili a každoročně si dopřávali dovolenou v Chorvatsku. Po odchodu do důchodu (snížily se příjmy) se nechtěli vzdát pravidelné dovolené, a tak začali postupně utrácet naspořené prostředky. Dnes, díky nastavené roční výplatě výnosu si mohou dovolit užívat dovolené každý rok jako doposud a dokonce jejich úspory každým rokem nepatrně rostou.

➤ Jako poslední příklad uvedu opět rodinu ve středním věku, která má hypotéku na bydlení (cca 2.000.000 Kč s měsíční splátkou cca 8.000 Kč měsíčně na 30 let) a postupem času se dostala k finančnímu majetku cca 700.000 Kč (naspořené peníze + dědictví). Původní rozhodnutí bylo, že částečně splatí hypotéku. Vysvětlil jsem jim, že investice pro ně budou prospěšnější než umoření dluhu a díky pravidelným výnosům se jejich rozpočet zlepšil o zhruba 5.000 Kč měsíčně. Při placených úrocích na hypotéce (v aktuálním čase necelých 40.000 Kč) a ročním výnosům cca 60.000 Kč ročně, tak de facto vydělávají na vlastní hypotéce.

Těch příkladů z praxe je daleko víc, ale jsem přesvědčen, že pro představu, jak se dají hodnotové investice využít a jak s nimi pracovat, to stačí. Závěrem chci říct, že jsem nadšen z výsledků naší dlouhodobé práce, a jsem přesvědčen, že i nadále budeme poskytovat našim klientům kvalitní produkty a postupně tak budeme rozšiřovat úspěšně jejich portfolia. Našim cílem je, jak již z textu vyplývá, dlouhodobá péče o klienta a práce s ním, protože jen cíleně plánované finance můžou mít také dlouhodobý užitek. Kombinace nadstandardního zhodnocení společně s ochranou majetku Vás zaručeně dovedou i k Vaší finanční nezávislosti.

Bude nám ctí se s vámi potkat, zodpovídat dotazy a řešit Vaše potřeby a dokážeme vám, že pasivní příjmy z investic nejsou jen pro vyvolené, ale že na ně opravdu může dosáhnout každý.

Lukáš Mikulík
specialista pro budování a správu majetku
mail: mikulik@adala.cz, tel.: 605 064 897

Lukáš Mikulík

finanční poradce pro Moravskoslezský kraj


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři