Inflace, zdražování hypoték a jak se k tomu postavit


26.01.2022

Adala.cz

Zhodnocování úspor jejich shromažďováním na účtu nebylo nikdy zlatou žílou, vlivem inflace se však tento způsob spoření stal extrémně nevýhodným. Jak ochránit našetřené finance, aby neztrácely na hodnotě?

Zhodnocování úspor jejich shromažďováním na účtu nebylo nikdy zlatou žílou, vlivem inflace se však tento způsob spoření stal extrémně nevýhodným. Jak ochránit našetřené finance, aby neztrácely na hodnotě? Postupujte komplexně, nechte si poradit a začněte co nejrychleji.

Bonita v ohrožení

V minulém roce se získání vlastního bydlení vlivem navyšování základních sazeb ČNB a stále vyšších cen nemovitostí stalo pro mnoho lidí nereálným snem. Kromě vyšších sazeb totiž banky také od dubna 2022 zpřísní podmínky pro získání hypotéky. V reálu to znamená prakticky návrat k pravidlům, která platila před pandemií koronaviru. V roce 2018 tak ČNB například omezila maximální výši půjčky – žadatelé si nesměli půjčit 100 % ceny nemovitosti a alespoň z 5 % museli mít vlastní zdroje. LTV tedy bylo 95%, následně 90%.

Nově se začalo měřit i tzv. DSTI, tedy poměr výše splátek vůči čistému příjmu. Znamená to, že je jasně definováno, že si žadatel může půjčit max. devítinásobek ročních příjmů a jeho měsíční zátěž splátek nesmí být vyšší než 50 %.

Je důležité počítat také s tím, že kdo hypotéku získá, připlatí si. Splátka hypotéky na 5 milionů a 30 let, která kolem roku 2018 činila přibližně 18 000 Kč, totiž momentálně činí asi 24 500 Kč. Člověk nemusí být ekonom, aby si spočítal, že zvyšování mezd za poslední čtyři roky ani zdaleka nepokryje výdaje, jejichž cena narůstá mnohem rychleji, než jsme si ještě předloni uměli představit.

Zaměstnavatelé čelí tlaku na navýšení mezd, aby pokryly alespoň inflaci, jen malé procento z nich však svým zaměstnancům zvedne plat. Firmy často ještě nedorovnaly ztráty spojené s pandemií koronaviru a na vyšší mzdy nemají finance. Pozitivní skutečností je však enormní počet volných míst a celková situace na pracovním trhu. Nikdy nebyly lepší podmínky pro nalezení lépe placené práce.

Zaměřte se na fixní výnos

Inflace v letošním roce vystoupala na nejvyšší hodnotu za posledních 40 let. Zjednodušeně řečeno to znamená, že peníze v hotovosti nebo uložené na účtu ztrácí rychle na hodnotě. K tomu je třeba přičíst zvyšující se ceny energií, služeb i zboží, zdražení hypoték, a máme tu nepříliš veselý výsledek: letošní rok nebude pro rodinné rozpočty zrovna přívětivý. Co můžete udělat pro to, aby vaše úspory nesežrala inflace a pokud možno generovaly zisk? Vybrat je z účtu a rozumně je investovat.

Jak se mění situace na finančním trhu, mění se i nejvhodnější způsoby investování. Více než kdy jindy je teď vhodné řešit rodinný rozpočet a případné úspory a investice s odborníkem, který rodinné portfolio pojme jako řízený proces s jasným cílem. Investice by měly být rozloženy tak, aby byly co nejméně ohroženy inflací nebo rizikem poklesu na kapitálových trzích. Objevují se signály, že akciový trh čeká pokles až o 30 procent, místo do akcií teď proto doporučujeme investice do komodit a produktů s fixním výnosem, jako jsou například (vysoce kvalitní, ověřené) dluhopisy, majetkové vstupy do společností, rozvoj developmentu, případně do nemovitostí.

Přichází doba vystřízlivění

Zdá se, že končí doba nekonečných možností a přichází čas, kdy je třeba zvážit, jak si vybudovat finanční polštář, ochránit rodinné úspory, a především nežít na dluh. Nechte vybudování bezpečného rodinného portfolia na odbornících. Naše zkušenosti a orientace v proměnlivém oboru investic vám pomohou dosáhnout lepších výsledků a nedovolí, aby vaše úspory vlivem inflace ztrácely na hodnotě.

Adala.cz


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři