Jak investovat do nemovitostí?


18.10.2021

Michaela Studnička Skálová Dis.

Přemýšlíte nad investicí, která vám zajistí pasivní příjem? Jednou z možných cest je vložení peněz do nemovitostí. Pořízení vlastní nemovitosti se vzhledem ke stále narůstajícím cenám realit, zvyšující se úrokové sazbě hypoték a jejich nižší dosažitelnosti stává stále luxusnější záležitostí, nákup domu nebo bytu však není jediným možným druhem investice do tohoto odvětví. Poradíme vám, jak postupovat, abyste dosáhli co nejvyššího zisku a minimalizovali rizika.

Pronájem bytu: zlatá žíla, nebo riskantní záležitost?

Kdo před lety koupil výhodně byt k investici, může si spokojeně mnout ruce: ceny nemovitostí vystoupaly do závratných výšin a vzhledem k rostoucí ceně stavebního materiálu se prudký pokles v budoucích letech nedá očekávat. Jestli máte dostatek prostředků k nákupu domu nebo bytu za současné ceny, případně bez problémů dosáhnete na hypotéku, nákup se vám stále vyplatí, dlouho však s nákupem neotálejte: úrokové sazby hypotečních úvěrů budou v následujících měsících dále stoupat.

Nájem vám bude nemovitost rentovat a v případě potřeby můžete byt snadno a se ziskem prodat. Tento postup má však několik ale: budete se muset starat o údržbu, komunikovat se správci a společenstvím vlastníků, ale především hrozí riziko neplatících nebo problémových nájemníků, které je vlivem dnešní legislativy velmi obtížné vystěhovat. Problémem může být i výše úrokové sazby po vypršení fixace vaší případné hypotéky. Abyste rozložili míru rizika, je ideální vlastnit alespoň čtyři byty, což je opravdu nákladná investice.

Chcete jít do nákupu domu nebo bytu, ale nechcete se starat o výše uvedené problémy? Možností je spolupráce s profesionální agenturou, která se postará o všechny potřebné záležitosti.

Další druhy investic do nemovitostí

Kromě nemovitostí určených k bydlení si získávají popularitu také investice do komerčních nemovitostí. Často jde o kancelářské nebo obchodní prostory s jistotou dlouhodobých a lukrativních pronájmů. Tento segment je velice stabilní, roční výnos se pohybuje kolem 5 procent. Tuto službu zprostředkovává například společnost ČMN. Podobně funguje investice do retail parků, což jsou menší obchodní zóny v těsné blízkosti hypermarketů, na které se specializuje FKI Realia Group SICAV a.s.

Můžete-li investovat nižší částku, která na pořízení nemovitosti nestačí, nabízí se investice do developerských projektů. Budete se tak podílet na financování nové výstavby s nízkým rizikem a možností zajímavých výnosů, které se podle konkrétního projektu pohybují přibližně od 5 do 15 procent. Tomuto zajímavému investičnímu nástroji se věnuje celá řada ověřených společností, např. RN Solutions a.s., Fond kvalifikovaných investorů NEMOMAX, velký fond Natland či Acolate s čistým nemovitostním podkladovým aktivem.

Rádi byste investovali do nemovitostí, finančních produktů, zlata nebo jiných komodit, ale nevíte, jaký postup je pro vás ten pravý? Kontaktujte nás, naši specialisté vám pomohou s výběrem a společně sestavíte investiční plán vedoucí k vaší finanční svobodě.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

24.06.2024

Jaroslava Nekolová

Jaké jsou dnes možnosti cestovního pojištění?

Před odjezdem na dovolenou byste si měli ověřit, zda máte ke své platební či kreditní kartě od své banky sjednané hromadné cestovní pojištění a pokud ano, zjistěte si přesně co…

22.05.2024

Jaroslava Nekolová

Invalidita: Změna, kterou je třeba chápat a řešit

Invalidita je definována jako pokles pracovní schopnosti, který nastal z důvodu nepříznivého zdravotního stavu, a to v rozsahu nejméně o 35 %. Podle míry poklesu pracovní…

26.04.2024

Jaroslava Nekolová

Proč je důležité mít svého finančního poradce

Moje negativní emoce jsou na levelu milion. Dostala se ke mně smlouva půjčky jedné klientky a já jsem plná emocí a nepochopení. Možná jsem opravdu odlišná, svázána s…

Naši partneři