Jak investovat do zlata


2.08.2021

Michaela Studnička Skálová Dis.

Chystáte se investovat, ale neradi podstupujete riziko? Řešením může být investice do zlata. Tato komodita si dlouhodobě drží hodnotu, od roku 1940 jeho zhodnocení roste průměrně o 4,7 % ročně. Za poslední rok došlo k nárůstu dokonce o 38 %.

Investice do zlata negenerují vysoké zisky, ale slibují mírný nárůst a stabilní výnosy bez velkého kolísání. Jde tedy o poměrně konzervativní způsob zhodnocování peněz. Kromě šperkařství je tento vzácný kov používán i při výrobě elektroniky (v jednom mobilu se skrývá cca 25 miligramů zlata), v průmyslu a ve stomatologii, což zvyšuje jeho popularitu mezi investory.

Správně zvolená investice do zlata slouží jako efektivní nástroj ochrany majetku proti inflaci i proti krizi. Jedná se o ideální investici například v době války, měnové reformy a nově se ukazuje, že i v době covidové pandemie. Investoři se v současné době zcela logicky uchylují k převodu majetku do reálných hodnot, a tedy mimo jiné i do komodit jako je zlato.

Jakou formu investičního zlata zvolit

Rozhodnete-li se investovat do zlata, musíte se nejprve rozhodnout pro konkrétní způsob. Můžete nakupovat zlato ve fyzické formě, tedy mince, cihličky či destičky, nebo vsadit na spekulace s nárůstem a poklesem ceny, jako jsou futures, ETF, CFD kontrakty či různé fondy a akcie společností spojených se zlatem, například těžařských společností.

Je potřeba říct, že aby byl váš majetek ochráněn před inflací či krizí a mohli jste v době ekonomické krize těžit z výhod komodit, je nutné držet komoditu fyzicky.

Investiční zlato ve fyzické podobě

Investiční zlato musí splňovat několik zásad:

  • musí se jednat certifikovaný zlatý slitek s puncem a certifikátem v kvalitě ryzího zlata = 24 karátů = 999/1000,
  • má vlastní číslo,
  • je označen informací o hmotnosti, ryzosti a výrobci.

Zlatý slitek o hmotnosti jednoho gramu si pořídíte za přibližně tisíc korun. Svá pravidla má i výroba zlatých investičních mincí, u těch se však zohledňuje i sběratelská hodnota.

Náš obchodní partner Auvesta Edelmetalle AG coby jediná společnost v České republice umožňuje klientům nákup komodit v tzv. režimu Good Delivery Standard, který je akceptován po celém světě. Jedná se celosvětově nejvyšší formu bezpečnosti, transparentnosti a likvidity zlata a stříbra. Good Delivery Standard je ustanoven ve formě přísných předpisů daných London Bullion Market Association (LBMA). Tyto předpisy stanovují požadavky na výrobu, transport a uskladnění slitků tak, aby byl zachován Good Delivery Standard. Veškeré centrální banky a vlády mají své státní zlaté rezervy uloženy v Good Delivery Standardu – a vy můžete také.

Investice do fyzického zlata v uplynulých koronavirových letech stoupaly. Tento trend investovat do žlutého kovu v době krize souvisí se snahou mít své peníze uložené v něčem hmatatelném a bezpečném. Populární je též investovat do bílých kovů, které jsou levnější, ale mají vyšší volatilitu a obrovský potenciál. A jaká je současná cena investičního zlata?

  • Jedna trojská unce (tedy 31,103 gramů) má k červenci 2021 hodnotu asi 39 500 Kč.

Zlato nakupujte postupně a sledujte vývoj jeho ceny. Při nákupu zlatých destiček nebo cihliček dbejte na důkladné přečtení smlouvy. Nesmíte totiž zapomenout na to, že kromě nákupu zlata budete s vaším obchodníkem později řešit následný odkup a vyplacení peněz. Solidní obchodník nabízí garanci odkupu za jasně stanovených podmínek. Než se pustíte do nakupování, věnujte dostatek času získávání referencí, abyste se při výměně peněz za investiční zlato nespálili. Myslete také na to, že je třeba zlato někam uložit (ne, nemyslíme pod matraci). K vynaloženým nákladům tak přičtěte i pořízení či pronájem trezoru nebo bezpečnostní schránky.

Investice do zlata na burze

Nechcete-li se zabývat nákupem fyzického zlata, můžete využít prostředníka na burze. Má to své výhody i nevýhody: zlato fyzicky nevlastníte, nemusíte je tedy ukládat ani posílat zpět. Pokud zvolíte formu CFD, podepíšete smlouvu s brokerem a po jejím ukončení obdržíte buďto zisk, nebo dorovnáte ztrátu. Výnos může být vyšší než při nákupu fyzického zlata, s tím však souvisí i možnost větší finanční ztráty. Podobné výnosy má i ETF investice (burzovně obchodované fondy). Investujete do fondu přímo napojeného na zlato, který přímo kopíruje jeho cenu, na podobné bázi fungují i opční kontrakty.

Investujte s rozumem

Většinou se nevyplácí vsadit vše na jednoho koně. Například světově proslulý americký investor Ray Dalio doporučuje, aby investice do zlata nepřesáhla více než deset procent z celkového investorova portfolia. Záleží také na částce, kterou můžete postrádat a množství rizika, které jste ochotni podstoupit.

Chcete-li investovat do zlata, ale nevíte, jaký způsob by byl pro vás nejlepší, kontaktujte odborníky, kteří vám navrhnou investiční plán na míru.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři