Jak na investice a ochranu majetku v době koronaviru


22.06.2021

Michaela Studnička Skálová Dis.

Pandemie koronaviru, která už více než rok a půl zásadním způsobem ovlivňuje celou společnost, má nesporný vliv také na světové finanční trhy a ekonomiku. Protiepidemická opatření měla ochránit lidské životy, nepříjemným vedlejším účinkem však jsou krachující podniky, ztráta zaměstnání a finanční propad mnoha domácností. Navzdory okolnostem však existují způsoby, jak ochránit sebe i své investice, nebo dokonce ze současné pandemické situace těžit.

Máte už investiční plán? Je nejvyšší čas na jeho revizi

Pokud se situace ve světě nedotkla vašich příjmů a investic, s ohledem na současnou volatilitu trhu je třeba pečlivě posoudit a případně přehodnotit vaši investiční strategii. Provedené změny mohou mít značný vliv na budoucí stav vašich financí. Jestliže chcete mít brzký přístup ke svým finančním prostředkům, typicky pokud se blíží váš odchod do důchodu nebo podobná situace, můžete zvážit úpravu svého portfolia na nižší úroveň rizika, nebo dokonce vyplacení některých investic. Nečekají vás žádné podobné události a vaše příjmy dlouhodobě stoupají, případně jste získali jednorázově vyšší obnos? V takovém případě můžete volit riskantnější investice, které mohou přinést mnohem vyšší výnosy.

Začínáte s investováním? Nechte si poradit od odborníků

Chystáte-li se investovat, je důležité mít konkrétní plán. Nejde jen o to, do čeho konkrétně svoje úspory vložíte, je třeba zvážit i výnos, plánované zhodnocení a dobu trvání investice. Strategie investování se odvíjí také od výše prostředků, které můžete využít, a vašeho rizikového profilu, což je ve zkratce informace o vašem přístupu k riziku. Pozná se tak, jestli patříte mezi investory, kteří se nebojí riskovat, nebo jste spíše konzervativní.

Komodity a nemovitosti pro zhodnocení peněz bez rizika

Jestliže patříte mezi konzervativnější investory a raději než papír plný čísel vidíte konkrétní, hmatatelné výsledky, investujte do komodit nebo nemovitostí: například zlato loni skokově vzrostlo na ceně – unce se koncem roku prodávala za 40 800 korun, což je nejvyšší hodnota za posledních 10 let, i přesto se ale podle analytiků do něj i nadále vyplatí investovat. Stejná situace platí i u investiční platiny nebo stříbra. V době plné nejistot je pochopitelný zájem o investice, které se dlouhodobě ukazují jako bezpečné – a komodity jsou zkrátka jistota.

To stejné platí i u nemovitostí: situace na trhu s bydlením byla napjatá už před pandemií, uplynulý rok však zájem o domy, byty i rekreační objekty ještě umocnil. Podaří-li se vám vstoupit do developerského projektu či koupit nemovitost v žádané lokalitě, následným prodejem si v budoucnu můžete přijít na miliony korun. Na prodej je nově také mnoho uzavřených obchodů, restaurací či hotelů. Vzhledem k dlouhodobému a stále se stupňujícímu nepoměru nabídky a poptávky je v podstatě nemožné na nákupu nemovitosti prodělat. V případě pronajímání nevyužitého bytu či domu jde navíc o výborný pasivní příjem. Pokud nechcete plýtvat vlastní čas a energii na pronajímání, nabízí se řada kvalitních firem, které nepohodlné aspekty pronájmu převezmou za vás.

Investujte do nových i ověřených projektů

Koronavirus naprosto otřásl situací na akciových trzích: investice do firem, které se dříve zdály stabilními, mohou náhle ztrácet na hodnotě. Zavřené služby, obchody a omezená výroba znamenaly bezprecedentní změny na trhu, například gastronomie se potýká s obrovskými problémy. Objevily se však nové segmenty, u kterých výnos raketově roste. V uplynulém roce se extrémně dařilo online službám všeho druhu a výrobcům ochranných pomůcek. Velký boom zažily doručovací společnosti i dovoz potravin až před práh domu, stejně jako poskytovatelé streamovacích služeb a videoték, které částečně nahradily uzavřená kina. Skvělou a poměrně novou investiční příležitostí jsou start-upy: můžete si vybrat projekt, který má podle vás největší šanci na úspěch, a svým přispěním mu pomoci k rozjezdu. Odměnou vám kromě dobrého pocitu bude i budoucí podíl na jeho ziscích.

Chcete-li dosáhnout co nejvyššího výnosu, spojte se s expertem v oboru a nechte si vypracovat investiční plán na míru vašim požadavkům.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři