Ohlédnutí za rokem 2018 očima správce domácí pokladny. Výhled na rok 2019


  • Hlavní strana
  • Blog
  • Příspěvek: Ohlédnutí za rokem 2018 očima správce domácí pokladny. Výhled na rok 2019

17.01.2019

Ing. Marek Riedl

V roce 2017 se zastavil propad úrokových sazeb trhu půjček, zejména hypoték a otočil svůj směr nahoru. Růst sazeb pokračoval i v roce 2018 a koncem roku atakoval hranici 3 % p.a. Ovšem opačný trh, trh spořících produktů na toto stihl zareagovat až opravdu v závěru roku 2018 a tak v průběhu roku jsme na trhu v bankovním sektoru měli pramálo možností zhodnotit vklady více než 0.5 % p.a.

Konec roku 2018 a začátek roku 2019 již rozhýbal i trh s vklady a najdeme tak u bank již spořící produkty, které nabízejí svým klientům (střadatelům) zhodnocení okolo 2 % a jako dočasné a omezené akční nabídky dokonce i 3 %.

Toto signalizuje, že lze očekávat v roce 2019 další růst úrokových sazeb, jak z hypotečních úvěrů (výrazně nad 3 %) tak spořících a vkladových účtů (pohybovat by se koncem roku měly mezi 2-3 %, přestože dnes se pohybují ještě většinou kolem 1 %).

Co to znamená pro vás, správce domácí pokladny v roce 2019?

Pokud máte hypotéku a v roce 2019 či počátkem roku 2020 máte konec fixace úrokové sazby, neměli byste otálet a čekat až budou úroky ještě vyšší, ale využít možnosti refinancovat svůj úvěr již nyní (smlouva se zařídí nyní, ovšem načerpá se až k datu vaší fixace čili bez pokuty). Naši hypoteční specialisté s mnohaletými zkušenostmi Vám rádi pomohou. Vybereme pro Vás tu aktuálně nejnižší sazbu na trhu, jakou můžete získat, zkonzultujeme Vaši situaci s Vámi, ale i s vybranými nejvýhodnějšími bankami a pomůžeme Vám s celým procesem refinancování.

A co poradit střadatelům, kteří již mají své úspory a také jednotlivcům a rodinám, které mají zdravé finance a pravidelně jim z výplaty po uhrazení všech závazků a nákladů něco zbývá? Pokud se jedná o nižší částky, spořte si je právě na nejvýhodnějších spořících účtech, které na trhu jsou. Pokud máte našetřenou již vyšší částku (řekněme že máte na běžném či spořícím účtu rezervu na minimálně 3 měsíce svých pravidelných výdajů, a ještě navíc alespoň 100.000 Kč na investice), neváhejte se obrátit na kteréhokoliv odborného poradce naší společnosti. V čem je investice s námi výhodnější, než s jinými subjektu na trhu? Nabídneme Vám a samozřejmě zařídíme všechny na trhu běžné investice do fondů (např. Conseq, Generali Investments a další). Výnosy některých těchto fondů za poslední roky limitují k nule, a ani u těch úspěšnějších nemá klient žádnou záruku do budoucna, protože veškerá rizika pohybu trhů nese vždy klient. Trhy již deset let prakticky pořád rostou, a tak samozřejmě riziko většího poklesu je v tuto dobu vcelku vysoké.

Další, co u nás najdete jsou investice do komodit, jako jsou zlato, ostatní cenné kovy či třeba diamanty. Oblíbené jsou investice do podílových listů, zejména nemovitostních.  Mnoho klientů (správně) považuje investici do nemovitosti za téměř bezrizikovou a s jistým výnosem. Ovšem ne každý klient má peníze na celou nemovitost a též zkušenosti a čas se o i ni starat. S našimi partnery nemusíte našetřit na celou nemovitost, zajistit si její pečlivý výběr, koupi, platby daní a shánění a následnou péči o nájemce. To vše za Vás zajistí vybrané společnosti, se kterými spolupracujeme. Některé nabízejí výnos garantovaný (až 7 % p.a.), jiné plovoucí dle výsledků a pohybů na trhu.

Unikátní investicí, kterou nabízí poradci společnosti Adala Invest jsou investice se smluvně zajištěným výnosem až 9 % ročně. Pro větší rezervy, které bychom měli spravovat je vhodné realizovat například formou vkladu do svěřenského fondu, zatímco nižší část úspor (od 50.000 Kč) lze uskutečnit velmi moderním způsobem a sice nákupem speciální kryptoměny. Ta umí zajistit též výnos až 9 % p.a. a nepodléhá běžným rizikům – není zde riziko poklesu (ale ani růstu vyššího než 9 %), ztráty, ukradení atd.

Budu velmi rád, pokud se na mě či někoho z mých kolegů s důvěrou obrátíte a věřím, že nikdo z nás vaši důvěru nezklame.

Ing. Marek Riedl (absolvent VŠE, rok 2000)

riedl@adala.cz, Tel:+420603924774

Ing. Marek Riedl

finanční poradce pro Karlovarský kraj


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři