Proč je důležité mít svého finančního poradce


26.04.2024

Jaroslava Nekolová

.... aneb nevědomost stojí peníze... Příběh, který se stal nedávno, ukazuje na to, jak moc může nevědomost o finančních záležitostech stát. 

Moje negativní emoce jsou na levelu milion. Dostala se ke mně smlouva půjčky jedné klientky a já jsem plná emocí a nepochopení. Možná jsem opravdu odlišná, svázána s principy a zájmy klientů, než se zisky. Hledám jistotu, že náš boj za férovost má smysl, že nejsme sami ve snaze vytvořit lepší finanční svět.

Příběh, který se stal nedávno, ukazuje na to, jak moc může nevědomost o finančních záležitostech stát. Představte si mladou klientku, která v roce 2018 navštíví banku s úmyslem získat půjčku ve výši 100 000 Kč. Bankéř/ka (abychom zůstali slušní) jí prodá pojištění schopnosti splácet s předplaceným pojistným ve výši 20 000 Kč. Tato pojištění obsahují ochranu před smrtí, invaliditou 3. stupně a pracovní neschopností. Zdánlivě se jedná o opatření, které má klientce pomoci. Avšak, půjčka nakonec naroste na 120 000 Kč s úrokovou sazbou 4,4 % p.a., ale RPSN 9,91 % p.a. To už je vysoká cena za "pomoc".

V průběhu dalšího roku klientka potřebuje dalších 30 000 Kč a banka jí opět vychází vstříc. Nicméně tentokrát bez pojistky a s vyšší úrokovou sazbou 7,9 % p.a. Původní pojistka se tak zruší a klientka zůstane.

Ale kde je spravedlnost? Kde je odpovědnost bankéře? Měla by pojišťovna, která spolupracuje s bankou, vracet klientovi poměrnou část pojistného, pokud se pojistka ruší dříve?  A co důkladná informovanost klienta? Je bankovní sektor jen o číslech, nebo by měl být o lidském přístupu?

Tento příběh není osamoceným jevem. Je to jen jedna z mnoha kapitol, které ukazují, jak důležité je mít svého finančního poradce, kdo stojí za vašimi zády. Nezaměstnejte si jen "prodejce", ale partnera, kdo vám pomůže rozumět složitým finančním produktům a rozhodnutím. Nevědomost v tomto případě stojí peníze, možná dokonce stojí tisíce, ne-li desetitisíce korun.

Vaše finanční budoucnost by neměla být založena na nevědomosti a neopatrnosti. Najděte si důvěryhodného finančního poradce, kdo se postará o Vaše zájmy a nejen o zisk instituce, kterou zastupuje. To je klíčový krok k finanční stabilitě a klidnému spánku.

 

Jaroslava Nekolová


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři