Proč v dnešní době spolupracovat s kvalifikovaným finančním poradcem


  • Hlavní strana
  • Blog
  • Příspěvek: Proč v dnešní době spolupracovat s kvalifikovaným finančním poradcem

25.10.2022

Michaela Studnička Skálová Dis.

V této proměnlivé době, kdy se spousta jistot ze dne na den mění, nebo dokonce mizí, si mnoho lidí klade otázku, jak co nejlépe hospodařit s penězi, které jim zůstanou po zaplacení nutných výdajů. 

Každý den se objevuje spousta více či méně výhodných produktů a je těžké se mezi nimi zorientovat. I proto se vyplatí spolupracovat s člověkem, který se vyzná nejen v klasických produktech, jako je hypotéka nebo pojištění, ale poradí vám také s investicemi a je po ruce vždy, když potřebujete. O kom je řeč? O kvalifikovaném finančním poradci pro aktivní správu majetku.

Spolehlivý partner, který ví, co potřebujete

Při sjednávání jednotlivých finančních produktů se můžeme setkat s finančními poradci, kterým klient nic neplatí – odměnou je pro něj provize, kterou získá za sjednaný produkt, ať už jde o hypotéku, stavební spoření, pojištění nebo investici. Nevýhodou může být nejen nedostatečná kvalifikace konkrétního poradce, ale i jeho nezájem na nejlepším řešení pro vás. Stačí mu zkrátka prodat.

Tomuto častému nešvaru by mohl předcházet systém placeného poradenství. Specialista, který by se dlouhodobě staral o správu vašeho majetku a investic, sledoval by trendy, což znamená i neustálý přehled o situaci na trzích a včasnou alokaci portfolia v případě propadu, a především by převzal odpovědnost za svoje výsledky. Taková spolupráce je oboustranně výhodná – klient ví, že jsou jeho peníze v těch nejlepších rukách, a finanční poradce má několik stálých klientů, které zná a může se jim plně věnovat.

Výhodné pro obě strany

Placené finanční a investiční poradenství u nás zatím nemá velkou tradici, zdá se však, že právě v tomto konceptu je budoucnost oblasti investic a správy majetku. Finanční situace mnoha klientů je ovlivněná momentální nestabilitou, zdražováním energií a vysokou inflací, nedá se čekat ani nárůst mezd. Spořicí účty i při vysokých úrocích cca 5–6 % stále nepokryjí inflaci, tudíž peníze uložené na těchto účtech ztrácejí hodnotu pomaleji, ale stále ji ztrácejí. A nechat ležet úspory ladem se podobá vyhazování peněz oknem.

Lidé chtějí svoje vydělané peníze chytře investovat, ale neví, komu je svěřit, nemají prostor sledovat akciový trh a hlídat svoje úspory před znehodnocením. Současně hledají někoho, pro koho nebudou jen anonymním člověkem, ale váženým klientem, kterého znají a který zná je a především – komu mohou věřit. Taková forma vztahu se jen těžko vybuduje, pokud se potkáte dvakrát ročně na krátké schůzce, během které si formálně sdělíte novinky týkající se vašeho účtu.

Změnu v podobném duchu vítají i poradci. V době, kdy klienti investují spíše opatrně a konzervativně, je pro ně pravidelná spolupráce se spokojeným zákazníkem zárukou zisku a dobrých referencí pro případné nové klienty. Zároveň jde o závazek k neustálému vzdělávání se, sledování vývoje trhu a odpovědnosti za každé rozhodnutí, které poradce jménem svého klienta udělá.

Zajímá vás, jak začít s investicemi, nebo máte zájem o správu vašeho portfolia? Neváhejte se na nás obrátit.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři