Investice do nemovitostí v současné situaci: vyplatí se?


9.09.2022

Michaela Studnička Skálová Dis.

V současné nejisté době získává mnoho lidí dojem, že jednou z mála jistot je investice do nemovitostí. Není to však tak docela pravda. Proč je momentálně lepší volit jiné formy investic, jaké to jsou a v jakém případě si nedržet nemovitost a jít raději do nájmu?

Ve svém za každou cenu?

V České republice na rozdíl od většiny západního světa přetrvává přesvědčení, že vlastnictví nemovitosti je jedinou správnou formou bydlení. I to je však důvodem, proč se část lidí dostává do finančních problémů a nemá prostor pro šetření nebo investování. Často si totiž drží nemovitost, která je příliš velká a náročná na provoz.

V kombinaci s narůstajícími výdaji je pak často jediným správným řešením prodej nemovitosti a bydlení v nájmu. Jedině tak je možné stabilizovat finanční situaci a vytvořit si finanční polštář do dalších let. Při rozumném hospodaření a se správným investičním portfoliem není vyloučené pořídit si vlastní nemovitost později, až se situace na realitním trhu obrátí k lepšímu.

Časy se mění

Zatímco před několika lety byly úrokové sazby hypotečních úvěrů na minimu a na pořízení vlastní nemovitosti dosáhl skoro každý, v letošním roce se situace výrazně změnila. Pořízení nemovitosti teď nebrání jen drahé hypotéky a přísnější podmínky pro jejich získání, ale také stále narůstající cena stavebního materiálu i již postavených domů a bytů k prodeji.

Situaci nepomáhá ani vysoká inflace, nejistá situace v Evropě či zdražování energií, potravin i pohonných hmot, kvůli kterému se řada lidí dostává do existenčních potíží a nezbývají jim prostředky ani k vytváření finanční rezervy, natož k pořízení vlastního bydlení nebo investiční nemovitosti. Naopak, spousta lidí bude s největší pravděpodobností domy prodávat, protože už neufinancuje jejich provoz.

Na základě toho se dá očekávat další změna na tuzemském realitním trhu – v nabídce bude mnohem víc nemovitostí, do kterých bude možné investovat, následkem čehož by mohly začít postupně klesat jejich ceny. V každém případě ale platí, že nákup nemovitosti bude čím dál exkluzivnější záležitostí určenou spíše bohatým investorům než běžným lidem.

Kam investovat v nejisté době?

Ačkoliv investování do nemovitostí v Česku je v současnosti mimořádně nevýhodné, nákup nemovitostí v zahraničí je naopak čím dál populárnější. Apartmány v horách nebo u moře jdou na odbyt jako nikdy předtím a jejich cena je často nižší nebo stejná jako u tuzemských domů podobné velikosti. Máte-li dostatečné úspory, můžeme tuto formu uložení peněz jen doporučit. Pokud navíc vyberete nemovitost v oblíbené dovolenkové destinaci, můžete se spolehnout, že na jejím pronájmu jen vyděláte. Při nákupu je však třeba zohlednit i výdaje za dojíždění a financování správce, který na nemovitost dohlédne v době vaší nepřítomnosti.

Roste také obliba investic do komodit, starožitností nebo půdy, zkrátka všeho, co je „hmatatelné“. V nejisté době je pro drobné investory často uklidňující vědět, že je jejich investice reálná a nejedná se jen o abstraktní čísla.

Nechcete, aby vaše úspory sežrala inflace, ale nevyznáte se v možnostech jejich uložení a zhodnocení? Ozvěte se nám, společně najdeme cestu.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

24.06.2024

Jaroslava Nekolová

Jaké jsou dnes možnosti cestovního pojištění?

Před odjezdem na dovolenou byste si měli ověřit, zda máte ke své platební či kreditní kartě od své banky sjednané hromadné cestovní pojištění a pokud ano, zjistěte si přesně co…

22.05.2024

Jaroslava Nekolová

Invalidita: Změna, kterou je třeba chápat a řešit

Invalidita je definována jako pokles pracovní schopnosti, který nastal z důvodu nepříznivého zdravotního stavu, a to v rozsahu nejméně o 35 %. Podle míry poklesu pracovní…

26.04.2024

Jaroslava Nekolová

Proč je důležité mít svého finančního poradce

Moje negativní emoce jsou na levelu milion. Dostala se ke mně smlouva půjčky jedné klientky a já jsem plná emocí a nepochopení. Možná jsem opravdu odlišná, svázána s…

Naši partneři