Investice do nemovitostí v současné situaci: vyplatí se?


9.09.2022

Michaela Studnička Skálová Dis.

V současné nejisté době získává mnoho lidí dojem, že jednou z mála jistot je investice do nemovitostí. Není to však tak docela pravda. Proč je momentálně lepší volit jiné formy investic, jaké to jsou a v jakém případě si nedržet nemovitost a jít raději do nájmu?

Ve svém za každou cenu?

V České republice na rozdíl od většiny západního světa přetrvává přesvědčení, že vlastnictví nemovitosti je jedinou správnou formou bydlení. I to je však důvodem, proč se část lidí dostává do finančních problémů a nemá prostor pro šetření nebo investování. Často si totiž drží nemovitost, která je příliš velká a náročná na provoz.

V kombinaci s narůstajícími výdaji je pak často jediným správným řešením prodej nemovitosti a bydlení v nájmu. Jedině tak je možné stabilizovat finanční situaci a vytvořit si finanční polštář do dalších let. Při rozumném hospodaření a se správným investičním portfoliem není vyloučené pořídit si vlastní nemovitost později, až se situace na realitním trhu obrátí k lepšímu.

Časy se mění

Zatímco před několika lety byly úrokové sazby hypotečních úvěrů na minimu a na pořízení vlastní nemovitosti dosáhl skoro každý, v letošním roce se situace výrazně změnila. Pořízení nemovitosti teď nebrání jen drahé hypotéky a přísnější podmínky pro jejich získání, ale také stále narůstající cena stavebního materiálu i již postavených domů a bytů k prodeji.

Situaci nepomáhá ani vysoká inflace, nejistá situace v Evropě či zdražování energií, potravin i pohonných hmot, kvůli kterému se řada lidí dostává do existenčních potíží a nezbývají jim prostředky ani k vytváření finanční rezervy, natož k pořízení vlastního bydlení nebo investiční nemovitosti. Naopak, spousta lidí bude s největší pravděpodobností domy prodávat, protože už neufinancuje jejich provoz.

Na základě toho se dá očekávat další změna na tuzemském realitním trhu – v nabídce bude mnohem víc nemovitostí, do kterých bude možné investovat, následkem čehož by mohly začít postupně klesat jejich ceny. V každém případě ale platí, že nákup nemovitosti bude čím dál exkluzivnější záležitostí určenou spíše bohatým investorům než běžným lidem.

Kam investovat v nejisté době?

Ačkoliv investování do nemovitostí v Česku je v současnosti mimořádně nevýhodné, nákup nemovitostí v zahraničí je naopak čím dál populárnější. Apartmány v horách nebo u moře jdou na odbyt jako nikdy předtím a jejich cena je často nižší nebo stejná jako u tuzemských domů podobné velikosti. Máte-li dostatečné úspory, můžeme tuto formu uložení peněz jen doporučit. Pokud navíc vyberete nemovitost v oblíbené dovolenkové destinaci, můžete se spolehnout, že na jejím pronájmu jen vyděláte. Při nákupu je však třeba zohlednit i výdaje za dojíždění a financování správce, který na nemovitost dohlédne v době vaší nepřítomnosti.

Roste také obliba investic do komodit, starožitností nebo půdy, zkrátka všeho, co je „hmatatelné“. V nejisté době je pro drobné investory často uklidňující vědět, že je jejich investice reálná a nejedná se jen o abstraktní čísla.

Nechcete, aby vaše úspory sežrala inflace, ale nevyznáte se v možnostech jejich uložení a zhodnocení? Ozvěte se nám, společně najdeme cestu.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři