Investice do stříbra, platiny a palladia


16.09.2021

Michaela Studnička Skálová Dis.

Velmi oblíbeným a často vyhledávaným investičním kovem je zlato, které je ceněno pro svoji stabilní hodnotu a nízké riziko. V portfoliu důvtipného investora by ale měly mít místo i takzvané bílé kovy, tedy stříbro, platina a palladium. Který z nich je nejlepší pro investiční účely a jak s nimi zacházet? Pokud vás možnost investování do této komodity zaujala, pokračujte ve čtení.

Cena stříbra roste

Stříbro patří mezi nejznámější investiční kovy. Není divu, po celá tisíciletí až do dnešní doby se téměř na celém světě platilo stříbrnými mincemi. I když jde o mnohem levnější materiál, než jakým je zlato, využívá se kromě výroby mincí a šperků také v průmyslu. Zajímavé je, že hodnota stříbra meziročně stoupla téměř o polovinu, a zdá se, že dále poroste. Důvodem narůstající ceny je fakt, že stříbra je na světě přibližně osmkrát méně než zlata, těžaři nestíhají dodávat potřebné množství stříbra průmyslu, a navíc jsou podzemní zásoby této suroviny značně omezené. Momentální cena jedné trojské unce se pohybuje kolem 531 Kč.

Vzácnější než zlato? Platina

Stejně jako se zlatem a stříbrem se na globálních komoditních trzích obchoduje i s platinou. Nejvyšší poptávka po tomto kovu přichází z automobilového a počítačového průmyslu, menší část tvoří šperkařství. Během období tržní a politické stability má často tendenci vynášet více než zlato jednoduše proto, že je mnohem vzácnější (platiny je přibližně dvacetkrát méně). V roce 2008 byla dvakrát dražší než zlato, v současnosti se karty obrátily, to je ale v posledních 100 letech výjimka a dá se očekávat, že platina cenu zlata brzy dorovná nebo předstihne. Momentální hodnota platiny je přibližně 31 400 Kč za trojskou unci.

Palladium neustále posiluje

Mysleli jste si, že nejdražším kovem je zlato? Omyl, vzácné palladium, které se hojně využívá v automobilovém průmyslu, po loňském posílení o 21 procent stojí kolem 57 600 Kč za unci. Kromě průmyslu se palladium používá také ve stomatologii, medicíně, chemii, klenotnictví a při čištění podzemních vod. Tento lesklý kov je velmi odolný, je dokonce o 12,6 % tvrdší než platina.

Kde nakoupit a uložit bílé kovy?

Vybrali jste si, do kterého kovu chcete investovat, případně je pro vás ideální často doporučovaná kombinace více investic? Pak asi přemýšlíte, kde stříbro, platinu nebo palladium zakoupit. Vždy je třeba důkladně vybrat spolehlivého prodejce, který se zároveň smluvně zaváže k odkoupení a vyplacení vašich slitků, až se rozhodnete pro výběr uložených financí. Nejpohodlnějším řešením je svěření správy vašich investic ověřené investiční společnosti, která vám pomůže s nákupem, uložením i prodejem.

Stoprocentní kvalita zakoupených komodit, bezpečí i úspora

Společnost Adala invest spolupracuje s firmou Auvesta Edelmetalle AG, která jako jediná v Česku zprostředkovává nákup komodit v celosvětově uznávaném režimu Good Delivery Standard, který zahrnuje soubor předpisů zaručující ty nejlepší fyzikální vlastnosti zlatých a stříbrných cihliček.

Depozit Auvesta navíc umožňuje prodat drahé kovy kdykoliv a ze kteréhokoliv místa na planetě za aktuální cenu. Takto uložené komodity jsou nejen v bezpečí, ale navíc depozit řeší problém s DPH, jehož platba je s vlastnictvím bílých kovů spojená (v ČR se jedná o 21 procent). Pakliže se například rozhodnete investovat milion korun do stříbra, z celkové částky připadne celých 210 000 Kč na DPH. Pokud ale vyžijete služeb Auvesty, získáte uložení svého majetku v bezcelní zóně, kde tato povinnost odpadá. Trezory jsou navíc nepřetržitě střeženy a mimo správu bankovních institucí.

Chcete získat více informací předtím, než se vrhnete do svých prvních investic, nebo jste se rozhodli pro rozšíření portfolia? Kontaktujte nás a společně vypracujeme investiční plán přesně na míru vašim požadavkům.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři