Jak se lépe orientovat ve světě financí aneb minimální finanční gramotnost


  • Hlavní strana
  • Blog
  • Příspěvek: Jak se lépe orientovat ve světě financí aneb minimální finanční gramotnost

1.02.2023

Michaela Studnička Skálová Dis.

Téma finanční gramotnosti se skloňuje stále častěji. Zatímco ale klasickou gramotnost získáváme ve škole, ta finanční zůstává v lepším případě na rodičích, v horším na samostudiu v dospělosti. Co potřebujete vědět o světě financí a kde se k věrohodným informacím dostat?

Základní principy fungování ekonomiky

Inflace, RPSN, úroková sazba, bonita, státní dluh, finanční rezerva – všechny tyto pojmy už jste určitě slyšeli. Víte ale přesně, co to znamená, jak v obecném měřítku, tak přímo pro vás? Jak se projevuje inflace ve vztahu k vašim úsporám, jak by měla vypadat vaše finanční rezerva?

Pokud máte v této oblasti mezery, doplňte si je. Nemusíte investovat nic jiného než váš čas. Na internetu najdete spousty erudovaných odpovědí s praktickými příklady, díky kterým snáze pochopíte fungování a dopady ekonomiky na váš život.

Jak zlepšit finanční gramotnost

Pokud už znáte základy, můžete se pustit ještě dál, a především se zaměřit na vaši vlastní situaci. Zrevidujte vaše finance, podívejte se, kam mizí a kolik vám jich na konci měsíce zůstane. Můžete si snadno spočítat, jestli se vejdete to tzv. finančních mír 10-20-30-40:

  • 10 % příjmu má jít každý měsíc na finanční rezervu,
  • 20 % do dlouhodobých aktiv,
  • 30 % na přímou spotřebu
  • a 40 % na splátky úvěrů a hypotéky.

Máte to jinak? Nezbývá na odkládání nebo jde na splátky více než polovina příjmů? Snažte se zjistit, jak se to stalo a jak situaci změnit k lepšímu. Někdy stačí jen lehké utažení opasku a situace se rychle stabilizuje.

Pomáhá také sledování specialistů na sociálních sítích a čtení odborných (ale pozor, ne pseudoodborných) článků, účast na webinářích nebo poslouchání odborných podcastů a rozhovorů. Uděláte si lepší představu nejen o vlastním hospodaření, ale i o investicích a dalších náročnějších tématech.

Ve větších městech bývá navíc šance navštívit zajímavé přednášky renomovaných ekonomů, které vám rozšíří obzory a naučí vás orientovat se v nabídce bankovních i investičních produktů.

Potřebujete poradit? Nevěřte každému

Máte ve svých financích pořádek a chcete se pustit do investic ve větším? Začít na vlastní pěst může být dobrodružné, brzy ale můžete o svoje peníze přijít. To stejné hrozí, pokud si necháte poradit, ale od špatného člověka. Ne každý investiční poradce je odborník. Zbystřete, pokud je nabídka až moc lákavá a v podstatě vylučuje, že byste si v budoucnu nepřišli na pohádkové jmění.

Při výběru finančního/investičního poradce dejte na doporučení, ujistěte se, že se stále vzdělává a sleduje obor opravdu pečlivě. Nebojte se setkání s více lidmi, než si vyberete toho pravého. Kromě toho, že potřebujete erudovaného a spolehlivého znalce oboru, by vám měl sedět i lidsky. Budete se pravidelně setkávat, tak proč byste si vybírali někoho, s kým nejste rádi?

 

Potřebujete poradit od odborníků s více než dvacetiletou zkušeností? Obraťte se na nás, postaráme se o vaše portfolio.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři