Jaký má a bude mít dopad zvýšení úrokových sazeb ČNB?


14.12.2022

Michaela Studnička Skálová Dis.

Česká národní banka v létě zvýšila základní úrokovou sazbu na rovných 7 procent, je tedy nejvyšší od roku 1999. Jak toto očekávané navýšení ovlivní cenu peněz a úrokových sazeb na hypoteční úvěry? A jak je pocítí lidé, kteří už hypotéku mají?

Vyšší úroková sazba = dražší peníze

Letní navyšování úrokových sazeb nebylo velkým překvapením. ČNB se tímto způsobem dlouhodobě snaží o dosažení cenové stability a poražení inflace. I když se od léta základní úroková sazba nezvýšila a teď už bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok se dal v červnu slyšet, že další razantní zvýšení není v plánu, současná situace je náročná nejen pro lidi, kteří plánovali vlastní bydlení, ale i pro ty, kteří hypotéku už několik měsíců nebo let splácejí. Nové vedení ČNB sice nepřistoupilo k dalšímu zvyšování, a to zejména kvůli zlehka klesající inflaci, to ale rozhodně neznamená, že by se situace měla brzy otočit směrem k lepšímu.

Málokdo si navíc uvědomuje, že nejde jen o ceny bydlení. Inflace a úrokové sazby jsou totiž klíčovým prvkem ekonomiky. Zvýšení úrokových sazeb nepřímo ovlivňuje i ceny zboží a služeb. Lidé si za méně výhodných podmínek půjčují mnohem méně peněz. A méně peněz v oběhu znamená, že lidé méně utrácejí. Podniky se potýkají s poklesem zájmu a zdražují. A vyšší ceny mají samozřejmě negativní dopad na domácnosti a jednotlivce, kteří se již nyní potýkají s vysokým zadlužením a stagnujícími mzdami. Ať už mají hypotéku, vlastní bydlení nebo nájem, kvůli narůstajícím cenám si museli utáhnout opasky téměř všichni.

K čemu to je?

Podle popisu výše se může zdát, že má zvyšování úrokové sazby samá negativa. Jeho primárním cílem je ale snižování inflace… a tento proces bohužel trochu bolí. Zahrnuje dražší splátky, přísnější podmínky pro získání úvěrů, pokles spotřeby domácností a omezení investic firem. To má za následek jak omezení vývozu, tak pokles zaměstnanosti, a hlavně růstu mezd, nakonec ale i pokles inflace.

Hypotéka se stává luxusem

Zatímco ještě před pár lety bylo běžné vzít si hypoteční úvěr se sazbou 1,8 procent, dnes jsou hypotéky nejdražší za posledních 20 let a úrokové sazby se pohybují kolem 6 procent. Jejich získání je navíc obtížnější – bance zaplatíte mnohem více peněz než při třetinové úrokové sazbě, musíte proto být bonitnější.

Co dělat, když na hypotéku nedosáhnete? Nejčastějším řešením je:

  • bydlení v nájmu a šetření
  • nebo investování peněz, abyste si v budoucnu vlastní bydlení mohli dovolit.

Pokud jste si stihli vzít hypotéku za výhodnějších podmínek, máte štěstí, ale zdražování hypoték se může dotknout i vás. Pravděpodobně jste si totiž při sjednání hypotéky domluvili kromě doby splácení i fixaci na pět, osm nebo deset let. A ta jednou skončí. Potom se budete muset přizpůsobit nabídce bank a přistoupit na nejvýhodnější podmínky, které se ale v současnosti ani zdaleka nevyrovnají těm, se kterými jste do hypotéky šli. Řešením může být další fixační období na kratší dobu s nadějí, že úrokové sazby do budoucna zase klesnou. Tak jako tak ale budete muset překlenout období, kdy splátka vaší hypotéky naroste i na trojnásobek původní částky.

Podle výhledů ČNB se navíc nezdá, že by se v blízké době měla situace razantně měnit. Je to otázka spíše let než měsíců. A co dělat do té doby? Budovat si finanční polštář, neutrácet neuváženě a případně i začít přemýšlet o alternativách k vlastnímu bydlení.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři