Na co je dobré myslet při tvorbě osobního finančního plánu


12.10.2023

David Nekola PFP

Finanční plánování je na první pohled jednoduchou záležitostí, ale opak může být pravdou. Zkombinovat vše do jednoho komplexu tak, aby to do sebe zapadalo není otázka na 10 minut. Pokud se ovšem chcete do toho pustit sami a nenechat sestavit plán na míru od poradce, mám zde několik tipů.

 Finanční plánování je na první pohled jednoduchou záležitostí, ale opak může být pravdou. Zkombinovat vše do jednoho komplexu tak, aby to do sebe zapadalo není otázka na 10 minut. Pokud se ovšem chcete do toho pustit sami a nenechat sestavit plán na míru od poradce, mám zde několik tipů.

 

  1. Nastavení finančních cílů: Začni tím, že si stanovíš jasné a konkrétní finanční cíle. Cíle mohou být krátkodobé (např. splatit dluhy), střednědobé (např. koupit si nové auto) nebo dlouhodobé (např. našetřit na důchod). Definování těchto cílů ti pomůže lépe plánovat své finance.
  2. Sestavení rozpočtu: Rozpočet je nástroj pro sledování příjmů a výdajů. Zaznamenávání, kam putují tvé peníze, ti pomůže identifikovat oblasti, kde můžeš šetřit nebo investovat více. Důležité je mít přehled o svých financích.
  3. Dlouhodobé finanční plánování: Kromě krátkodobých cílů je důležité myslet na budoucnost. To zahrnuje plánování na střednědobou a dlouhodobou dobu, jako je vzdělávání dětí nebo renta v důchodu.
  4. Investování: Rozhodnutí o investicích by mělo být založeno na tvých finančních cílech a toleranci k riziku. Akcie, dluhopisy a nemovitosti jsou různé typy investic, které mohou být zahrnuty do portfolia.
  5. Finanční rezerva: Mít určitou částku uloženou na neočekávané výdaje je důležité pro prevenci finančních problémů. Tato rezerva by měla pokrýt náklady spojené s nepředvídanými situacemi, jako jsou krátkodobá zdravotní indispozice nebo domácí opravy.
  6. Splatit dluhy nebo investovat: Toto rozhodnutí závisí na úrokových sazbách, které platíš za dluhy, a na potenciálním výnosu z investic. Obecně platí, že vysoké úroky na dluhu by měly být splaceny co nejdříve, ale střídej splácení dluhů a investování, pokud je to vhodné.
  7. Plán na důchod: Důchodové úspory jsou klíčové pro finanční nezávislost ve stáří. Uvažuj o formách spoření na důchod a stanov si cíle, kolik peněz bys měl mít na stáří.
  8. Pojistné zabezpečení: Životní pojištění a jiné pojistné produkty mohou poskytnout ochranu pro tebe a tvoji rodinu v případě nečekaných událostí, jako je smrt či vážné onemocnění.
  9. Učení o investičních nástrojích: Je důležité rozumět různým investičním nástrojům a jejich rizikům. To ti umožní lépe rozhodovat o tom, jakými aktivy investovat.
  10. Diverzifikace investic: Neměj všechny své investice v jednom aktivu. Diverzifikace znamená rozložení investic mezi různé třídy aktiv, což může snížit riziko.
  11. Vzdělávání v oblasti osobních financí: Investuj čas do studia a vzdělávání v oblasti osobních financí. Mnoho zdrojů, včetně knih, online kurzů a finančních poradců, může pomoci rozšířit tvé znalosti.
  12. Výběr finančního poradce: Pokud se rozhodneš pro pomoc finančního poradce, vybírej s péčí. Zkontroluj jeho kvalifikace, reference a etiku, aby sis byl jistý, že ti pomůže správně řídit tvé finance.
  13. Pravidelná revize finančního plánu: Finanční plán není statický. Pravidelně ho reviduj, abys zohlednil změny ve své situaci a cílech.
  14. Dlouhodobý růst majetku: Zaměř se na dlouhodobý růst svého majetku místo na rychlý zisk. Investování s ohledem na budoucnost často přináší lepší výsledky.
  15. Trpělivost a disciplína: Finanční cíle mohou vyžadovat čas. Buď trpělivý a dodržuj svůj plán, i když se objeví krátkodobé výkyvy na trhu.

 

Tyto informace ti mohou pomoci lépe porozumět a spravovat své osobní finance. Nezapomeň, že finanční plánování je dlouhodobý proces, a je důležité být flexibilní a přizpůsobovat svůj plán měnícím se podmínkám a cílům.

Pokud se ale chcete věnovat zajímavějším aktivitám, rodině, zvýšení příjmu, můžete konzultovat svůj plán se mnou.

 

David Nekola PFP


Další články

26.04.2024

Jaroslava Nekolová

Proč je důležité mít svého finančního poradce

Moje negativní emoce jsou na levelu milion. Dostala se ke mně smlouva půjčky jedné klientky a já jsem plná emocí a nepochopení. Možná jsem opravdu odlišná, svázána s…

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

Naši partneři