Jak ochránit své úspory před inflací?


3.12.2021

Michaela Studnička Skálová Dis.

Rok 2021 přinesl otřesy na světovém i českém finančním trhu. Zdražují byty, hypotéky i potraviny a inflace atakuje 6 procent. Držení úspor na bankovních účtech je nyní krajně nevýhodné. Kam ale uložit svoje peníze, aby neztrácely na hodnotě a naopak vydělávaly?

Viníci vysoké inflace

Ke zdravému fungování ekonomiky je mírná inflace potřeba. Jenže pokud je příliš vysoká nebo příliš nízká, dojde k nerovnováze. Vlivem koronaviru, nedostatku čipů do elektroniky a mimo jiné i nedávného zdražování elektrické energie dosáhla inflace v České republice téměř šesti procent, což je hodnota, na které byla naposledy v době krize roku 2008.

A co hůř, nezdá se, že by se měl narůstající trend zastavit, nebo dokonce začít klesat. Odborníci odhadují, že v průběhu následujících měsíců dostáhne inflace 6,5 procenta. Podobně jsou na tom i hypotéky, u kterých se úroková sazba během několika měsíců přehoupla přes 4 procenta a v novém roce může dosáhnout až 4,5 procent. Oba tyto faktory budou mít vliv na celou ekonomiku a zejména na nárůst cen veškerých potravin i zboží.

Kam uložit svoje peníze

Jestli koronavirová pandemie přinesla něco pozitivního, bylo to poznání, že finanční polštář na horší časy se opravdu hodí. Češi začali šetřit a investovat. Vysoká inflace však vyřadila ze hry veškeré bankovní produkty. Spořicí účty, stavební spoření i ostatní běžné formy spoření určené ke konzervativnímu zhodnocování peněz ztrácí smysl, protože sotva pokryjí inflaci.

Řešením je rozložení investičního portfolia do více investic. Z vlastní zkušenosti doporučujeme:

  • alespoň 20 procent úspor uložit do komodit, jako je například zlato,
  • část do cenných papírů s fixním výnosem
  • a část do nemovitostí.

Je možné do portfolia zahrnout i investice do kryptoměn, které jsou stále oblíbenější investicí v boji proti vysoké inflaci. Výnosné a stabilní bývají i podíly ve firmách, je možné do plánu zahrnout i dlouhodobě populární investice do umění. Základním doporučením je nesázet vše na jednu kartu, a to nejen z hlediska konkrétní investice, ale také měny nebo ekonomiky. Rovnoměrně rozložené portfolio minimalizuje riziko ztrát a je neodolnější proti krizím.

Zejména pokud patříte mezi konzervativnější investory a nechcete se pouštět do zbytečných rizik, je rovnoměrné rozdělení celkové částky do více investic s pravidelným vyčleňováním a dlouhodobým časovým horizontem ideálním řešením.

Chystáte se vybrat peníze z bankovního účtu nebo stavebního spoření a nevíte, jak přesně s nimi naložit, aby jejich hodnota dál neklesala? Pomůžeme vám naplánovat investiční plán přesně na míru vašim přáním a možnostem. Vaše úspory rozložíme do více investic, bez zbytečných rizik a tak, aby hodnota vašeho majetku nejen zůstala zachována, ale aby v průběhu času narůstala na hodnotě. Kontaktujte naše odborníky, společně najdeme řešení.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

24.06.2024

Jaroslava Nekolová

Jaké jsou dnes možnosti cestovního pojištění?

Před odjezdem na dovolenou byste si měli ověřit, zda máte ke své platební či kreditní kartě od své banky sjednané hromadné cestovní pojištění a pokud ano, zjistěte si přesně co…

22.05.2024

Jaroslava Nekolová

Invalidita: Změna, kterou je třeba chápat a řešit

Invalidita je definována jako pokles pracovní schopnosti, který nastal z důvodu nepříznivého zdravotního stavu, a to v rozsahu nejméně o 35 %. Podle míry poklesu pracovní…

26.04.2024

Jaroslava Nekolová

Proč je důležité mít svého finančního poradce

Moje negativní emoce jsou na levelu milion. Dostala se ke mně smlouva půjčky jedné klientky a já jsem plná emocí a nepochopení. Možná jsem opravdu odlišná, svázána s…

Naši partneři