Jak ochránit své úspory před inflací?


3.12.2021

Michaela Studnička Skálová Dis.

Rok 2021 přinesl otřesy na světovém i českém finančním trhu. Zdražují byty, hypotéky i potraviny a inflace atakuje 6 procent. Držení úspor na bankovních účtech je nyní krajně nevýhodné. Kam ale uložit svoje peníze, aby neztrácely na hodnotě a naopak vydělávaly?

Viníci vysoké inflace

Ke zdravému fungování ekonomiky je mírná inflace potřeba. Jenže pokud je příliš vysoká nebo příliš nízká, dojde k nerovnováze. Vlivem koronaviru, nedostatku čipů do elektroniky a mimo jiné i nedávného zdražování elektrické energie dosáhla inflace v České republice téměř šesti procent, což je hodnota, na které byla naposledy v době krize roku 2008.

A co hůř, nezdá se, že by se měl narůstající trend zastavit, nebo dokonce začít klesat. Odborníci odhadují, že v průběhu následujících měsíců dostáhne inflace 6,5 procenta. Podobně jsou na tom i hypotéky, u kterých se úroková sazba během několika měsíců přehoupla přes 4 procenta a v novém roce může dosáhnout až 4,5 procent. Oba tyto faktory budou mít vliv na celou ekonomiku a zejména na nárůst cen veškerých potravin i zboží.

Kam uložit svoje peníze

Jestli koronavirová pandemie přinesla něco pozitivního, bylo to poznání, že finanční polštář na horší časy se opravdu hodí. Češi začali šetřit a investovat. Vysoká inflace však vyřadila ze hry veškeré bankovní produkty. Spořicí účty, stavební spoření i ostatní běžné formy spoření určené ke konzervativnímu zhodnocování peněz ztrácí smysl, protože sotva pokryjí inflaci.

Řešením je rozložení investičního portfolia do více investic. Z vlastní zkušenosti doporučujeme:

  • alespoň 20 procent úspor uložit do komodit, jako je například zlato,
  • část do cenných papírů s fixním výnosem
  • a část do nemovitostí.

Je možné do portfolia zahrnout i investice do kryptoměn, které jsou stále oblíbenější investicí v boji proti vysoké inflaci. Výnosné a stabilní bývají i podíly ve firmách, je možné do plánu zahrnout i dlouhodobě populární investice do umění. Základním doporučením je nesázet vše na jednu kartu, a to nejen z hlediska konkrétní investice, ale také měny nebo ekonomiky. Rovnoměrně rozložené portfolio minimalizuje riziko ztrát a je neodolnější proti krizím.

Zejména pokud patříte mezi konzervativnější investory a nechcete se pouštět do zbytečných rizik, je rovnoměrné rozdělení celkové částky do více investic s pravidelným vyčleňováním a dlouhodobým časovým horizontem ideálním řešením.

Chystáte se vybrat peníze z bankovního účtu nebo stavebního spoření a nevíte, jak přesně s nimi naložit, aby jejich hodnota dál neklesala? Pomůžeme vám naplánovat investiční plán přesně na míru vašim přáním a možnostem. Vaše úspory rozložíme do více investic, bez zbytečných rizik a tak, aby hodnota vašeho majetku nejen zůstala zachována, ale aby v průběhu času narůstala na hodnotě. Kontaktujte naše odborníky, společně najdeme řešení.

Michaela Studnička Skálová Dis.

Jednatelka


Další články

21.03.2024

David Nekola PFP

Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři